De rente voor hypothecaire leningen heeft in 2023 een grillig verloop gehad. Wat de rente in 2024 gaat doen weet niemand.

2023: Veel mutaties in rente

In 2023 waren er veel wijzigingen in de percentages rente die banken voor hypothecaire leningen rekenen. Er zijn maanden geweest waarin hypotheekaanbieders meerdere keren per week hun rente wijzigden. Soms ging het om verhogingen tot en met een half procent ineens. Verreweg de meeste wijzigingen betroffen verhogingen.

Eind 2023 weer daling

Vanaf november 2023 zette zich een daling van de hypotheekrente in. Midden december had dit tot gevolg dat de rente voor nieuwe hypotheken zich weer bevond op het niveau zoals dat begin 2023 gold. Voor hen die nu een nieuwe lening willen afsluiten of voor hun bestaande lening binnenkort een nieuwe rentevastperiode gaan vastleggen is dit uiteraard goed nieuws.

Beeld voor 2024 is onduidelijk

Niemand kan met zekerheid zeggen wat de rente voor hypothecaire kredieten in 2024 gaat doen. Er zijn veel onzekerheden in de wereld die, afhankelijk van de verdere ontwikkelingen, uiteindelijk ook effect op de hoogte van de hypotheekrente kunnen hebben.


Veel deskundigen zijn positief over de inzet van de Europese Centrale Bank om de inflatie te beperken. Deze inflatie is in de afgelopen jaren sterk opgelopen maar daalt inmiddels maandelijks weer. Zo is de inflatie in de eurozone in november afgenomen naar 2,4% op jaarbasis, in vergelijking met 2,9 procent in oktober en 4,3 procent in september 2023.

Over het algemeen geldt dat bij een lage inflatie ook de hypotheekrente laag is.

Goed afwegen welke rentevastperiode je kiest

Wanneer je een hypotheek afsluit kan je zelf kiezen voor welke periode je de rente vastzet. Bijvoorbeeld voor 10 jaar, 20 jaar of 30 jaar. Het verschil in rente tussen 20 of 30 jaar rentevast is op dit moment heel beperkt. Eind december 2023 was dat verschil slechts 0,1%. Door te kiezen voor een lange rentevastperiode “koop” je veel zekerheid over jouw toekomstige woonlasten. Zou je in de komende jaren een andere woning willen kopen dan zijn er drie situaties denkbaar:


De eerste mogelijkheid is dat de rente in de markt op dat moment sterk is gedaald. Bij verkoop van jouw huidige woning mag je de bestaande hypotheek in een keer zonder boete aflossen. Je kan dan een nieuwe hypotheek voor jouw nieuwe woning tegen de lagere hypotheekrente afsluiten.

De tweede mogelijkheid is dat de rente in de markt op dat moment sterk is gestegen. Bij verkoop van jouw huidige woning mag je dan de openstaande lening tegen dezelfde rente “meenemen” naar jouw nieuwe woning mits je de hypotheek voor jouw nieuwe woning ook weer bij dezelfde bank afsluit. De hogere rente die op dat moment geldt, heeft dan alleen effect op het bedrag dat je “extra” moet lenen om de aankoop van de nieuwe woning te financieren.


Bij verkoop van jouw huidige woning kan de rente in de markt ongeveer gelijk zijn aan de rente die je eerder bent overeengekomen. Op dat moment kan je bij verkoop besluiten de volledige lening af te lossen of mee te nemen voor de financiering van jouw nieuwe woning.

Laat je goed adviseren

Zeker in een periode waarin wij nu leven, waarbij er veel onzekerheid is bestaat, is het verstandig om je goed te laten adviseren wat in jouw situatie aan te bevelen is bij het kiezen van een rentevastperiode. Uiteraard is ons kantoor graag bereid om samen met jou te kijken wat voor jou de voor- en nadelen van de verschillende opties zijn.

Vergelijkbare berichten