Duurzaam wonen is goed voor uw energierekening, maar voor het zover is moet u vaak eerst geld investeren. Want aan grote energiebesparende maatregelen, zoals goede isolatie van uw woning en zonnepanelen, hangt een prijskaartje.

U kunt dit op verschillende manieren financieren. Welke manier het beste bij u past, hangt af van uw persoonlijke situatie. Hieronder vindt u de mogelijkheden hoe u dit kunt financieren.

Energiebespaarlening

Een energiebespaarlening is bedoeld voor particuliere huizenbezitters. U kunt hier tot € 25.000 lenen, met een looptijd van 7, 10 of 15 jaar. Het voordeel van een energiebespaarlening is dat u vaak lagere rente betaalt dan bij een persoonlijke lening en dat u geen advieskosten betaalt of langs de notaris hoeft. Uw rentepercentage hangt af van uw gekozen looptijd. Een nadeel is dat uw rente misschien niet aftrekbaar is. Dit kunt u navragen bij de Belastingdienst of een belastingadviseur. Kijk op energiebespaarlening.nl of u gebruik kunt maken van deze lening.

Spaargeld

Veel mensen gebruiken het liefst hun eigen spaargeld om hun huis energiezuiniger te maken. Als u besluit uw spaarvarken stuk te slaan, is het wel verstandig om niet al uw spaargeld te gebruiken. Een buffer voor onverwachtse tegenslagen is altijd verstandig. Met de bufferberekenaar van het Nibud berekent u of u genoeg achter de hand hebt.

Tip

Check van tevoren of u recht heeft op subsidie voor energiebesparende maatregelen

Hypotheek

Koopt u binnenkort een nieuw huis? Dan kunt u dit meteen energiezuiniger maken. Hiervoor kunt u tot € 9.000 extra lenen bovenop uw hypotheek. U kunt tot 106% van de marktwaarde van uw nieuwe huis lenen. Goed om te weten: door uw hypotheek te verhogen, kunt u wel in een andere tariefgroep met een hogere rente terechtkomen.

Bestaande hypotheek verhogen

Wilt u uw bestaande hypotheek verhogen? Dan kan het zijn dat u opnieuw advies- en notariskosten moet betalen. In dat geval is een Energiebespaarlening of een Duurzaamheidslening vaak voordeliger. Vraag uw hypotheekadviseur naar alle voorwaarden.

Slimme bespaartips

Ook zonder een grote investering kunt u behoorlijk besparen op uw energiekosten. Door wat gewoontes aan te passen, bespaart u al snel € 250 per jaar. En dat is helemaal niet zo ingewikkeld.

Duurzaamheidslening

Bij een duurzaamheidslening leent u geld bij uw eigen gemeente, vaak tegen een aantrekkelijke rente. De lening is speciaal bedoeld om energiebesparende maatregelen voor uw huis te financieren. Met een duurzaamheidslening kunt u tussen de € 2.500 en € 25.000 lenen, met een looptijd van 10 tot 15 jaar. Goed om te weten: de rente van deze lening is soms aftrekbaar. Dit kunt u navragen bij de Belastingdienst of een belastingadviseur.

Benieuwd of uw gemeente een duurzaamheidslening aanbiedt? Kijk dan hier.

Total Views: 6 ,