Naar verwachting worden op 1 juli 2024 tijdelijke huurcontracten afgeschaft. Dit geeft huurders, zeker in deze periode van grote schaarste aan woonruimte, meer zekerheid. Voor particulieren wordt het minder aantrekkelijk om een woning als belegging te kopen.  

Tijdelijke huurcontracten

Sinds 2015 zijn tijdelijke huurcontracten toegestaan. Een tijdelijk huurcontract voor bepaalde tijd eindigt automatisch na de afgesproken periode. In deze tijd van grote schaarste aan woonruimte biedt dit verhuurders de kans om via tijdelijke huurcontracten na elke mutatie te kijken of de woning voor een hogere huurprijs kan worden verhuurd. Voor huurders die weinig kans hebben om snel vervangende woonruimte te vinden, betekent dit grote onzekerheid. De Eerste en Tweede Kamer willen via een initiatiefwet bereiken dat tijdelijke huurcontracten worden afgeschaft. Naar verwachting treedt dit verbod op tijdelijke huurcontracten per 1 juli 2024 in werking.

Uitzonderingen

Voor bepaalde doelgroepen kent de wet een uitzondering. Dit betekent dat tijdelijke verhuur, voor de duur van twee jaar of korter, in sommige situaties mogelijk blijft. Dit geldt voor onder meer de volgende groepen:

  1. Studenten.
  2. Huurders die in verband met dringende werkzaamheden of renovatie van hun woning tijdelijk elders moeten wonen.
  3. Urgent woningzoekenden.
  4. Wezen en nabestaanden.
  5. Gescheiden ouders.

Let op: de bank staat meestal verhuur niet toe

Heb je een woning die je wilt verhuren, bijvoorbeeld omdat je tijdelijk in het buitenland gaat werken dan heb je niet alleen te maken met de nieuwe wet die tijdelijke huurcontracten niet meer toestaat. Ook de bank die jou de hypotheek heeft verstrekt, heeft vaak in de voorwaarden opgenomen dat je de woning niet mag verhuren zonder schriftelijke toestemming van de bank. Doe je dat toch zonder deze toestemming dan kan dit voor jou heel vervelende gevolgen hebben. De bank zal in veel gevallen kunnen eisen dat je de lening in een keer aflost. Naast alle extra kosten waar je mee te maken krijgt, is het maar de vraag of je een andere bank bereid kan vinden jou de lening te verstrekken die je nodig hebt om de lening bij jouw eerste bank af te lossen.


Wil je jouw woning of een deel daarvan verhuren, neem dan, voordat je hiertoe besluit, contact met ons kantoor op. Samen kijken wij wat wel en niet mogelijk is.

Total Views: 106 ,

Vergelijkbare berichten