De vraag naar woningen is vele malen groter dan het aanbod. Heb je al een woning, dan kan in plaats van aankoop van een andere woning ook het verbouwen van je bestaande woning een optie zijn.

Kopen woning is lastig

Op dit moment is de woningmarkt nog steeds heel lastig. Dit geldt niet alleen voor wie voor het eerst een woning wil kopen, maar ook voor hen die al een woning hebben en bijvoorbeeld dichter bij werk of familie willen gaan wonen. In de praktijk blijkt dan vaak dat er weinig woningen beschikbaar zijn of dat de vraagprijs te hoog is. Extra complex wordt het wanneer er fors meer wordt geboden dan de vraagprijs.

Verbouwen soms oplossing

De woningbezitter in het eerdergenoemde voorbeeld is vanzelfsprekend aangewezen op een andere woning. Maar is er de wens om iets meer woonruimte te krijgen, dan kan verbouwen soms een optie zijn. In elk geval is het dan verstandig om kosten en snelheid van het realiseren van de wensen eens te vergelijken.

Financiering vanuit de huidige hypotheek

Vaak is het mogelijk om de kosten van de verbouwing te financieren vanuit jullie bestaande hypotheek. Het hangt onder meer af van de waarde van de woning na verbouwing, je inkomen en eventuele andere schulden.

Bouwdepot

Indien de verbouwing uit jullie bestaande hypotheek wordt gefinancierd dan zal dit vaak gaan via wat genoemd wordt een “bouwdepot”. Feitelijk is dit het bedrag dat de bank voor jullie reserveert om de kosten van de verbouwing te betalen. De nota’s die je ontvangt van de aannemer die jullie verbouwing uitvoert kunnen worden opgestuurd naar de geldverstrekker. Deze maakt dan elke keer een deel van het bedrag dat voor jou gereserveerd is vrij, waarmee de nota’s kunnen worden betaald. Uiteraard tot het maximum dat met de bank is afgesproken. Je kan uit dit bouwdepot bijvoorbeeld dus niet de aankoop van een andere auto financieren.

Verhogen bestaande hypotheek of tweede hypotheek

De financiering van de verbouwing kan vaak door het verhogen van de hypotheeksom van je bestaande hypotheek. Voordeel is dan dat je niet opnieuw de kosten van een notaris hoeft te maken. Is dit niet mogelijk dan kan worden onderzocht of een tweede hypotheek in jouw situatie mogelijk is. In beide gevallen spreid je de kosten van de verbouwing uit over een zeer lange periode van bijvoorbeeld 30 jaar.

Waarde van de woning zal stijgen

Door de verbouwing zal over het algemeen de waarde van de woning stijgen. Een deel van de kosten “verdien” je terug op het moment dat je de woning in de toekomst weer verkoopt. Houd er wel rekening mee dat de waarde van de woning niet altijd precies stijgt met de kosten van de verbouwing. In de praktijk blijkt vaak dat de waarde van de woning met maximaal 60 % van de kosten van de verbouwing stijgt.

Wij gaan graag met jullie na wat een aantrekkelijke optie is.

Is het verbouwen van de woning een optie? Wij onderzoeken dan graag de verschillende mogelijkheden om de kosten van deze verbouwing te financieren. Zeker wanneer je de verbouwing aangrijpt om de woning ook energiezuiniger te maken. Bel of mail ons eens, dan maken wij samen met jou een duidelijke vergelijking tussen de voor- en nadelen.

Total Views: 92 ,

Vergelijkbare berichten